tunel congelare1

Tunelurile de congelare sunt spaţii frigorifice de dimensiuni reduse, având lungimea mult mai mare decât lăţimea, complet izolate termic,destinate produselor alimentare în vrac sau preambalate, aşezate în tăvi, pe rastele mobile. Se utilizează pentru congelarea rapidă a produselor din carne, peşte, produse lactate şi produse din făină, produse de patiserie, fructe şi legume.

Produsele pentru care se utilizează cel mai des tunelurile de congelare sunt:
– Unt preambalat în cutii de carton;
– Măruntaie de pasăre preambalate în pungi din material plastic;
– Pachete cu carne tranşată;
– Peşte sub formă de brichete etc.

0

Aerul are temperaturi de -25°C …-40°C, iar viteza acestuia este de minimum 1,5 m/s fără produse. Ventilatoarele asigură un debit de minim 150 – 300 recirculări pe oră a volumului celulei goale.

Durata ciclului de congelare depinde de tipul de produse:
– 2 ore pentru produse mărunte preambalate;
– 12 – 18 ore pentru semicarcase de carne;
– 24 – 40 ore pentru păsări preambalate în cutii de carton.

tunel congelare3

Problemele ridicate de dimensionarea tunelurilor de congelare sunt:
– Necesitatea răcirii produsului într-un interval determinat de timp;
– Necesitatea realizării șocului termic inițial;
– Sarcina frigorifică puternic variabilă pe perioada ciclului de congelare;
– Debite mari de aer recirculat;
– Disponibilul de presiune la ventilatoare, pentru a penetra masa de produs;
– Degajările mari de umiditate pe durata congelarii.

Camerele de prerăcire sunt camere în care se realizează operația de răcire rapidă a produsului la o temperatură mai scăzută decât temperatura produsului finit, în vederea depozitării în depozitul frigorific.