radacinoase1

Legumele rădăcinoase (morcovul, pătrunjelul, păstârnacul, ţelina, sfecla roşie, ridichile) se păstrează în depozite frigorifice, iar depozitarea trebuie făcută în maxim două zile după recoltare.Înainte de depozitare, rădăcinoasele vor trece prin etapa de condiţionare, etapă ce constă în sortarea calitativă și curăţarea legumelor de frunze. 
În celula frigorifică se vor depozita produse cât mai omogene ca specie și soi,
în lăzi de lemn sau plastic.

radacinoase2

Legumele nu se spală, iar depozitele de păstrare nu vor avea surse de lumină. Temperatura optimă de păstrare este în jurul valorii de 0°C, iar umiditatea relativă trebuie să fie de 90-95%. Durata de păstrare a legumelor rădăcinoase în aceste condiții este de 5 – 6 luni.

Păstrarea legumelor rădăcinoase se realizează în depozite frigorifice ce vor asigura aceleași condiții în care trăiesc rădăcinoasele în sol

Temperaturile scăzute și stabile: Temperatura medie a solului la aproximativ 1 metru adâncime este constantă și este în jur de 5°C, în funcție de locație și anotimp. Legumele rădăcinoase precum sfecla, morcovii, păstârnacul, ridichile și napii trebuie depozitate la 0°C – 1°C. Controlul temperaturii este aspectul cel mai important al oricărui depozit frigorific, indiferent de dimensiunile acestuia, acesta realizându-se de către INTERFRIG GROUP cu instalatii frigorifice special proiectate pentru aceste aplicații.

Umiditatea ridicată: Rădăcinoasele necesită o umiditate relativă de 90-95%, în lipsa acesteia uscându-se și devenind nevandabile. De aceea vom furniza și instala sisteme de umidificare cu funcționare automatizată.

Ventilația: Solurile sănătoase respiră, iar legumele rădăcinoase trebuie să respire și într-un mediu cu oxigen din care trebuie eliminate dioxidul de carbon, căldura, mirosurile și substanțele contaminante. Pentru aceasta, este necesară o ventilație redusă, fie intermitent, fie permanent în cantitate mică.

Lipsa luminii: Legumele rădăcinoase nu au lumină solară atunci când sunt în sol, iar acest lucru trebuie menținut și atunci când sunt depozitate. Este foarte important ca lumina să fie redusă la minim în interiorul depozitului de păstrare a legumelor rădăcinoase.

Compatibilitatea: Unele legume nu se păstrează corespunzător împreună cu alte produse. De exemplu, merele și perele elimină o cantitate mare de etilenă care face ca morcovii să devină amari; mirosul de ceapă se transferă către produsele din jur.

Pentru dimensionarea instalațiilor și echipamentelor personalizat pentru proiectul Dvs., vă rugăm să contactați specialiștii noștri.